ZŠ Fylozofská

02.04.2015 10:30

Návštěva Davida Drahonínského, vítěze Paralympiády v Pekingu a stříbrného z Londýna, v ZŠ Filosofská

V posledních dnech roku 2014 jsme v objektu Filosofská společně s našimi deváťáky všichni nedočkavě očekávali návštěvu vzácného hosta. Zavítal mezi nás lukostřelec David Drahonínský, vítěz Paralympiády v Pekingu v roce 2008 a stříbrný z Londýna 2014.

Ačkoliv je David od svých 17 let na vozíčku, je to člověk, který se dokázal se svým handicapem poprat a dosáhnout 2x paralympijského vítězství, což se nepodaří jen tak někomu. Tento mladý sportovec si nás všechny získal od prvního okamžiku! Snad ještě nikdy nebyly třídy 9.B a 9.C nikým tak fascinovány! Doslova visely Davidovi na rtech, aby jim neuniklo ani slovo z jeho povídání.

V první části nás David seznámil s tím, jak se stalo, že je již 16 let upoután na invalidní vozík. Nesmírně otevřeně nám povyprávěl, jaké komplikace přináší život na invalidním vozíku, aniž by při tom ztrácel svůj břitký suchý humor. A ačkoli se jednalo o vyprávění o velmi vážných věcech, díky Davidovi se co chvíli všichni upřímně rozesmáli.

David nám vyprávěl, jak coby sedmnáctiletý student gymnázia a nadějný sportovec spadl díky své náměsíčnosti ze 3. patra a následkem toho ochrnul. Kolik úsilí ho stálo překonat počáteční šok z faktu, že už nebude nikdy chodit. Jak se zatvrdil a rozhodl se vystudovat nejen střední školu, ale také univerzitu. A jak se vlastně stalo, že se stal lukostřelcem, a to lukostřelcem nesmírně úspěšným.

V druhé části nám David promítal obrázky z paralympijských her, ze všemožných sportovních odvětví. Fascinovaně jsme zírali na nevidomé fotbalisty, plavce, běžce… Na basketbalisty a florbalisty na vozíčcích… David nám při té příležitosti vyprávěl hromadu veselých historek z prostředí paralympijských her a opět nám otevřel nové dimenze. Jeho víra v člověka a v to, že silná povaha dokáže překonat veškeré překážky, je opravdu nakažlivá.

Celkově byla jeho přednáška nesmírně přínosná, moc se líbila - a to oběma stranám. David se pro všechny zúčastněné stal symbolem člověka, který se navzdory úrazu a následnému tělesnému postižení dokázal poprat s osudem a stát se nejen úspěšným studentem a dnes již zaměstnancem IT firmy, ale také vítězem, respektive druhým na Paralympijských hrách v Pekingu a v Londýně. Naši deváťáci si snad ještě nikdy nepřáli, aby čas neutíkal tak rychle. David se pro nás pro všechny stal velkým vzorem a inspirací. Aneb jak to zhodnotili jeho posluchači: „Je to prostě týpek!“

 

 

https://zsfilosofska.cz/filosofska/news/view/news/598

—————

Zpět